Välkommen till vanebildaren

Det hade kunnat vara en boktitel…

Allt börjar med en vana.
Hade det varit en boktitel skulle bokens mått passat perfekt i din bakficka.

Men nu är det ju en mejlprenumeration. Som jag hoppas kommer kännas lika användbar för dig som en bok du gärna bär runt på. För att alltid ha den nära till hands.

Allt börjar med en vana.
Det är hela filosofin bakom Vanebildaren. Och en vacker dag blir det kanske även en bok…

På den här sidan hittar du tankarna bakom Vanebildaren och lite mer om mig som nu kommer skicka Vanebildaren till din inbox varje tisdag.

Längst ner på sidan finns något viktigt! Något som väntat på dig sedan du skrev upp dig för att få Vanebildaren.

Tankar bakom Vanebildaren

Jag känner att det är föreningsmänniskan i mig som gör att jag inte bara skickar ut ett nyhetsbrev. Jag ser Vanebildaren som en gemenskap att vara en del i. Att det finns något trösterikt när ovanorna sliter och drar i en att veta att det finns kvinnor i hela Sverige som också jobbar med sina vanor. Och läser Vanebildaren för att knäcka sin egen vanekod.

Att det fortfarande bor en folkbildare i min själ avslöjas av namnet, Vanebildaren. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av information. Men bildning får alltid mitt hjärta att sjunga.

Vill du ha en närmare förklaring av bildning är här en definition att hänga upp det på: Bildning är den kunskap som blir en del av din personlighet.

Genom Vanebildaren vill jag inte att du ska få veta saker. Min intention är istället att bjuda in till bildning om vanor. Att erbjuda kunskap du kan göra till din. Som du omvandlar till handling på ditt eget sätt utifrån den människan du är.

Vanebildarens Vänner

Jag gillar tanken med att alla som läser Vanebildaren delar ett intresse. Att vi har saker gemensamt med varandra. Det här är min bild av hur vi hör samman:

vår passion

Tillsammans delar vi passionen för det som finns under den putsade ytan. Och i det här fallet, de 40% som ganska obemärkt fyller våra dagar, vanor. Frågeställningen som lockar och pockar på vår uppmärksamhet: Hur får jag mina vanor att jobba för mig och ge mig framtiden jag vill ha?

vår nyfikenhet

Här samlas vi som är nyfikna på den delen av vår dag som är en upprepning av det vi gjorde igår. Vanebildarens Vänner är platsen för varje medveten vanebyggare.

en gemenskap

Är Vanebildaren ett medlemskap? Inte alls! Det är en tillhörighet. Och även om Vanebildaren ser ut som ett vanligt mejl är det mer. Du är en del av en gemenskap.

Varmt välkommen till Vanebildarens Vänner! 
Platsen för nyfikna vanebyggare.

Lottas vaneberättelse

Det outforskade triggar min nyfikenhet

När jag tänker på vanorna som format min kropp, själ och sinne till det jag är idag landar jag först bland mina ovanor. De där vanorna jag önskar var annorlunda eller inte hade alls. Kanske är det en spegling av mitt ständiga förändringsdriv och att min motivation kommer ur frågan: Undrar hur det här går att göra bättre?

När jag blickar tillbaka på mina personliga vanor har det varit mycket onöjdhet kopplat till dem. Många ’jag-borde-ha-vanan-att…’ tankar. Och fram tills för ett par år sedan var det som att livet var så mycket i sig själv att det inte blev någon tid över till att medvetet förändra vanor.

Mitt professionella intresse för att påverka vanor väcktes under min tid som Change Manager för aktivitetsbaserade arbetsplatser på IKEA. Där tänkte jag beteendeförändringar och hur vi triggar dem 24/7 i ett par år. Sedan dess har faschinationen av vanans makt bara växt. Vad funkar? Vilka är fallgroparna i ett förändringsarbete med vanor?

Jag uppfattar vanor som ett outforskat område för många av oss. Att vi lägger mer fokus på engångshändelser, som att delta i en 2 dagars ledarskapsutbildning, än att titta på det vi som ledare upprepar varje dag, våra medvetna och omedvetna ledarvanor.

Och att just vanor är outforskad terräng triggar bara mer nyfikenhet kring hur vi påverkar dem.

Lottas vanealbum

min runstreak

Att springa minst 1.6 km varje kalenederdygn är en vana jag är så glad för. Även när den ger dyngsura fötter.

Min gamla bild, att jag inte kan eller gillar att springa, bleknar med varje löpsteg jag tar.

mina mammavanor

De är väldigt många! Både medvetna och omedvetna vanor jag har som förälder har format mig starkt.

När Sofia, den äldsta av systrarna, föddes lyftes betydelsen av rutiner och vanor till en helt ny nivå.

mina arbetsvanor

Är helt annorlunda nu som egen företagare jämfört med alla år som anställd.

Jag uppskattar att jag är fri att skapa och ändra mina egna arbets- och återhämtningsvanor efter eget huvud.

mina livsnjutarvanor

Jag drivs av att skapa en vardag jag vill vara i. För mig är vardagsvanor som jag gillar centralt.

Och njutning i stunden är en viktig pusselbit. Att skratta högt, förlänga ögonblick, stanna till i glädje är ett par vanor här.

tidiga vanor i livet

Min taktik att göra mig själv så osynlig som möjligt som liten flicka resulterade i ett helt nät av omedvetna vanor.

Jag jobbar fortfarande med att trassla mig ur omedvetna vanor jag behövde som skyddsbarriär förr.

återkommande vanor

Kallbad och bastu började jag med som tonåring, fortsatte med som ung vuxen. Och sen kom barnen, jobbet och ett par flyttar emellan.

Men äntligen är denna må bra vana på återtåg in i mitt liv igen.

avgörande vanor

Efter flera års experimenterande med olika slags morgonvanor vet jag att jag behöver variation.

Idag spelar mina morgonvanor en avgörande roll för att jag ska kunna agera som den människa jag vill vara under resten av dagen.

drömvanor

Att ta hand om varje måltid som att den spelade roll. Att naturligt välja hälsosam mat.

Matvanor har alltid varit snårig terräng för mig. Så här ser jag stor utvecklingspotential hos mig själv.

Hur låter din vaneberättelse?

nu är jag nyfiken på dig!

Vem är du?
Vilka vanor gillar du lite extra?
Har du några frustrerande ovanor gömda i garderoben?

Jag har förberett en vaneberättelse för dig. Att skapa sin vaneberättelse ger en stunds egenreflektion.

Du fyller i din mejladress för att dina svar även ska landa i din inbox när du trycker på skicka längst ner.